10 kihagyhatatlan katalán film

0
213
Olvasók száma
Forrás: pexels.com

A múlt héten újra elkezdtem a katalán nyelvi órákat. Hamar rájöttem, hogy a nyáron nem gyakoroltam eleget. Bár egyre többet értek, és egy telefonbeszélgetés lebonyolítása sem okoz már problémát (amennyiben a háttérben nem visítanak gyerekek), még vannak gondjaim a helyesírással és a helyes (értsd tökéletes, akcentus nélküli) kiejtéssel. Ezzel egyidőben elhatároztam, hogy több könyvet fogok olvasni (a cél havonta min. 1). A kiejtés gyakorlása miatt pedig katalán filmeket fogok nézni.

Igen, jól gondolod. Katalánul beszélő filmet nagyon nehéz találni, hacsak az a bizonyos film nem Katalóniában készült. Ezért úgy döntöttem, készítek egy listát magamnak (és neked, hátha ugyanabban a cipőben jársz, mint én).

Úgyhogy következzen 10 katalán mozifilm, amit kár lenne kihagyni!

1Segon origen (2015)

A Második származás egy science-fiction, ami a jövőben játszódik. Alba (20) és Didac (10) az egyetlen túlélői annak katasztrófának, ami elpusztított az embersigét és tönkretette a bolygót. Túlélésük egy új kezdet az emberiség számára. De mi lesz, ha kiderül: nincsenek egyedül?

2Insensibles (2013)

A Katalóniában játszódó történet két szálon fut: az egyik a hatvanas évekbe kalauzol minket. A spanyol polgárháború alatt több gyereknél vették észre, hogy nem éreznek fájdalmat. Hogy rehabilitálják őket, megtanítják nekik, mi a fizikai szenvedés. A másik szál a jelen időben játszódik. A brilliáns idegsebésznek csontvelő-átültetésre van szüksége. Ő fedezi fel a sötét múltat, amikor keresni kezdi biológiai szüleit.

3Menú degustació (2013)

A világ legjobb étterme utoljára nyitja meg kapuit. Ez az este nemcsak nekik, hanem annak a párnak is egy új kezdetet jelent, akik egy éve foglaltak asztal. Akkor még nem sejtették, hogy ezen a napon már vége lesz a kapcsolatuknak. Hogy mi történik, miután újra találkoznak? A filmből kiderül. 😉

4Bruc. La llegenda (2010)

1808. A napóleoni hadsereg elszenvedi első vereségét: és  mindezt egyetlen embertől: egy dobostól, aki a monsterrati hegyek visszhangját használja fel, hogy pánikot keltsen az ellenséges haderő embereiben. Amikor Napóleon megtudja, mi történt, a Birodalmi Gárda kapitányát bízza meg azzal, hogy hozza el neki a fiú fejét. A katona összegyűjti legjobb embereit, és megkezdődik a vadászat a fiú után, aki legendává vált.

5Bullying (2009)

Jordi egy tinédzser, aki nemrég elvesztette az apját. Az anyja úgy dönt, hogy egy  másk városban kezdenek új életet. Eleinte úgy tűnik, minden rendben van, azonban a sors váratlan fordulatot tartogat a fiú számára. Amint Jordi átlépi az új iskola kapuját, egy újfajta pokolban találja magát.

6Any de Gràcia (2011)

Gràcia éve egy vígjáték, amelyben a 20 David Barcelonába érkezik, hogy megtalálja élete lehetőségét. Gràcia, az egyedülálló hatvanas hölgy felajánlj neki egy szobát a társaságáért cserébe. És itt kezdődnek a bonyodalmak. 🙂

7Actrius (1997)

A Színésznőkben egy fiatal drámhallgató három színésznővel készít interjút: egy nemzetközi dívával, egy televíziós személyiséggel és egy szinkronstúdió igazgatójával. Rájön, hogy az emlékezetükben élő színházi pompa és nyomor valójában az élet metaforája.

8La redempció dels peixos (2013)

A halak megváltása egy dráma, amiben a barcelonai Marc Velencébe érkezik, hogy felkeresse apját. Egyúttal szeretné a szemére vetni, hogy az apja kétéves korában elhagyta. Ez a hirtelen találkozás sokkolja az apát, Paco-t. Az együtt töltött idő alatt Marc rájön, hogy Paco valójában egy barátságos lény. Úgy tűnik, hogy a jég megolvad apa és fia között. Ám Paco hazugságai, összetett és átláthatatlan múltja, tisztázatlan jelene, gyorsan átalakította a találkozást egy hatalmas bizonytalansággá.

9Salvador (Puig Antich) (2006)

Az anarchista és bankrabló Salvador Puig 1974-es kivégzése hozzásegítette a társadalmat a diktatúra megdöntéséhez.

10Tots volem el millor per a ella (2013)

Ez a dráma egy középkorú nő történetét meséli el, aki egy súlyos autóbalesetből épül fel.

Neked melyik film kedvenced. Mivel bővítenéd ki a fenti listát?  😉

 

Előző cikkTapas receptek nemcsak hétvégére
Következő cikkAz utazások mumusa, avagy hogyan pakoljunk helyesen
gabriela
Sziasztok! Mind sokan közülünk, én is imádok utazni; bár az élet úgy hozta, hogy az utazásnak egy egész különleges formáját próbálhattam ki. Rövidebb-hosszabb ideig új országokba költöztem. Így jutottam el Lengyelországba és Katalóniába, Spanyolországba is. A We love Catalonia célja, hogy a katalán életérzésen keresztül kalauzolva bemutassam nektek ezt a régiót. Kultúra, gasztronómia, utazási tippek, érdekességek. Turistáknak, érdeklődőknek, Katalóniában élőknek. Mindenkinek, aki szeretné megismerni a világnak ezt a szegletét. Neked.
MEGOSZTÁS

HAGYJ ÜZENETET

Kérlek, írd be a hozzászólásod!
Kérlek, írd be a neved