8 dolog, amit tudnod kell, ha most látogatsz Katalóniába

0
274
Olvasók száma
Forrás: Fotomovimiento/Flickr

Október 1-jén a Katalán Kormány népszavazást szervezett a régió függetlenségéről annak ellenére, hogy a központi kormány illegálisnak kiáltotta ki azt (abba most ne menjünk bele, hogy a referendum valóban alkotmányellenes volt-e). A közösségi médiában terjedő videók és fotók láttán sokakban felmerült a kérdés, mennyire biztonságos most Katalóniába látogatni.

Katalónia még mindig biztonságos …

A jelenlegi politikai helyzet ellenére fontos megjegyezni, hogy Katalónia viszonylag még mindig biztonságos helynek tekinthető. Mint sok más európai városban, a rendőrség itt is fokozottan ügyel a terrorveszélyre (2017. augusztus). Az utazók szemszögéből azonban az elmúlt napok eseményei nem tekinthetők veszélyforrásnak, amennyiben egy picit körültekintőek vagytok.

… bár a feszültség érezhető

A népszavazásról azt mondják, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb politiai válságát idézte elő, ami sokszor a barátokat, szomszédokat is megosztja. Légy óvatos, ha véleményt szeretnél nyilvánítani, mert nem biztos, hogy az információkat a megfelelő forrásból szerzed. Az ügy és annak előzményei nagyon összetettek, és úgy gondolom, hogy kívülállóként szinte lehetetlen felfogni vagy átérezni mindazt, ami az elmúlt napokban történt. Természetesen nem hiszem, hogy bárki megtámadna az utcán, ennek ellenére nem kell vérig sérteni a helyi lakosokat.

ha most utazol Katalóniába
Forrás: Fotomovimiento/Flickr

A kérdés a nemzetközi közösséget is megosztotta

Míg az Európai Unió már-már ronggyá játszotta a “spanyol belügyek” lemezt, és a rendőri brutalitást sem ítélte el kellő nyomatékkal, addig a népszavazás ideje alatt Barcelonában tartózkodó nemzetközi megfigyelőkből álló csoport  és az ENSZ teljesen máshogy látják a helyzetet.

A következő napokban több sztrájk várható

Október 3-án, kedden, a civil szervezetek és szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek; így tiltakozva a vasárnapi rendőri brutalitás és agresszió ellen. A következő hetekben azonban további sztrájkok várhatók, ezért utazás előtt nem árt összeállítanod, mit szeretnél megnézni, és még az utazás előtt felvenni a kapcsolatot a múzeumokkal. Így megtudhatod, nyitva lesznek-e egy esetleges sztrájk alatt.

Kerüld el a demonstrációkat, kormány- és pártépületeket

A spanyol rendőrség és a Guardia Civil a jelenlegi információk szerint október 11-ig marad Barcelonában, miközben a katalánok mellett az ultranacionalisták is szívesen tüntetnek Barcelonában. Habár minden demonstrációt előre bejelentenek, nem biztos, hogy te erről értesülni tudsz. Légy éber, és inkább kerüld el a tömeget.

Sok zászlót fogsz látni, és mindegyik mást jelent

Katalóniában elterjedt, hogy az emberek zászlót akasztanak a balkonukra, ezzel jelezve a politikai nézeteiket. A spanyol lobogó felakasztása általában a szövetségi kormány és az egységes Spanyolország támogatásának jele. A katalán zászló vagy senyera általában a katalán identitás és kultúra támogatását jelzi, de nem kifejezetten a függetlenséget. Az estelada – egy kék háttérrel és fehér csillaggal rendelkező katalán zászló – a katalán függetlenségi mozgalom zászlaja. Emellett láthattok az esteladához hasonló zászlót sárga háttérrel és vörös csillaggal: ezt leginkább a szocialista eszméket követők használják.

A zűrzavar még biztos eltart egy darabig

A népszavazás és a függetlenség kérdése még nem zárult le, és biztos vagyok benne, hogy a következő napokban, hetekben és hónapokban több nézeteltérés várható a katalán és a központi kormány között. Bár úgy néz ki, végül Svájc lesz a mediátor a két kormány között, az adok-kapok helyzet biztos nem zárul le egyik napról a másikra. Légy naprakész a legfrissebb hírekkel, hogy tudd, mi történik körülötted.

ha most utazol Katalóniába
Forrás: Fotomovimiento/Flickr

Katalónia még mindig az a régió, amit ismerünk és szeretünk

Az elmúlt néhány hónap hihetetlenül nehéz időszak volt a helyi lakosok számára. Ennek ellenére a régió kulturális gazdagsága nem csökkent: a kultúra, a történelem, a művészet, a gasztronómia és az a megmagyarázhatatlan barátságos légkör, amit csak a katalánok képesek kialakítani, mind emlékezetessé teszik a látogatásodat.

Forrás itt.

Előző cikkParadicsomos tőkehal mazsolával
Következő cikkZöldséges paella
gabriela
Sziasztok! Mind sokan közülünk, én is imádok utazni; bár az élet úgy hozta, hogy az utazásnak egy egész különleges formáját próbálhattam ki. Rövidebb-hosszabb ideig új országokba költöztem. Így jutottam el Lengyelországba és Katalóniába, Spanyolországba is. A We love Catalonia célja, hogy a katalán életérzésen keresztül kalauzolva bemutassam nektek ezt a régiót. Kultúra, gasztronómia, utazási tippek, érdekességek. Turistáknak, érdeklődőknek, Katalóniában élőknek. Mindenkinek, aki szeretné megismerni a világnak ezt a szegletét. Neked.
MEGOSZTÁS

HAGYJ ÜZENETET

Kérlek, írd be a hozzászólásod!
Kérlek, írd be a neved