A Costa Brava az Estrella Damm reklámokon keresztül

0
208
Olvasók száma
Forrás: Pinc Floit/Flickr

Ha nem Katalóniában élsz, valószínűleg nem tudod, hogy az Estrella Damm nevű sört forgalmazó cég minden nyáron készít egy reklámot, ami gyakorlatilag megalapozza az egész nyár hangulatát. Az első, 2009-es reklám, akkora siker lett, hogy a katalánok minden évben tűkön ülve várják az aktuális reklámfilmet. Hogy mi mit szeretünk bennük? Leginkább azt, hogy pár pillanatra csodás helyekre vándorolhatunk, de ami még ennél is jobb: magunk is bármikor felkereshetjük a helyszíneket. 😉

A kezdetek

Az első reklámfilm a mediterrán hétköznapokat jelenítette meg. A családi asztalon, a baráti társaságban természetesen nem hiányozhat az Estrella Damm, de a sör nem tolakodik az arcodba; az élet kellemes velejárója. Mindeközben lélegzetelállító tájakra kalandozunk, és jó zenét hallgatunk.

Az alapkoncepció a későbbi szpotokban is megmaradt. Lássuk hát a medvét – akarom mondani, a sört!

2010: Cadaqués

Ebben az évben a központban Sant Joan éjszakája állt. A klipben a The Triangles zenekar játszott, miközben a főszereplők Cadaquésben táncoltak az ünnepségen, de Menorca is feltűnt a képkockákon.

2011: L’Empordà és El Bulli

A 2011-es helyszín nem más, mint az Empordà. A történet szerint a fiatal szakács tanulni jön ez El Bulli étterembe, Roses városába. Ebben az időben az étterem a világ legjobb étterme volt; míg tulajdonosa, Ferran Adrià, a világ legjobb szakácsa.

Az Empordà egy meseszép térség tele nagyszerű strandokkal és kis öblökkel, ahol egy baráti társaság növekszik, miközben felfedezik a környéket. A dalt Herman Düne énekli, címe I wish that I could see you soon. A reklámfilmet a híres katalán rendező, Isabel Coixet, rendezte.

2012: Damm Lemon Escala-ban és a Hostal Empúries-ben

Ezt a reklámot a Portítxol strandon forgatták a Hostal Spa Empúries mellett. A sztori a szokásos: a fiú megismerkedik a lánnyal, flörtölnek, randiznak, egymásba szeretnek. Hamisítatlan nyári romantika. 😉

2013: Cesc Fabregas az FC Barcelonaból – téli reklámfilm

Ez volt az első év, amikor a cég télen is piacra dobott egy rövidke filmet. A hangsúly itt nem a tájon van, hanem az emberi kapcsolatokon. A szlogen, amit a reklámnak át kellett adnia, így hangzik: “Nem mit, hanem hogyan”. Okos mondat, és azt kell mondanom, az üzenet is átjön: a híres japán séf, Hideki Matsuhisa egy katalán halászbárkán horgássza a garnélarákot, majd a friss prédából el is készíti a nigirit (rizsből formált ovális gombóc, amit kézzel formáznak, és rendszerint feltét, illetve vaszabi kerül rá) még a fedélzeten. Az élet apró örömei, és persze az Estrella Damm.

2013: Love of Lesbian Cervià de Ter-ben és Begur városában – nyári reklámfilm

A 2013-as év nyári helyszínén a Love of Lesbian Fantastic Shine dalára ittuk a sört. Képzeljetek el egy délutánt tele mosollyal, barátokkal, paellával és jó zenével. A helyszín pedig egy vidéki ház, ún. “masia” katalánul.

A reklámfilmben szereplő vidéki ház azonban magántulajdon, turistaként itt nem szállhattok meg. De ne is törődjetek ezzel, mert csodás tengerparti tájakban gyönyörködhettek, amelyek Begur városa körül, a  Baix Empordà térségben találhatók.

Bár, ami a paellát illeti: ebbe tettek hagymát, paprikát, tintahalat és kalbászt … nem követték a hagyományos receptet, az már biztos. De úgy képzelem, hogy ez is isteni finom. 🙂

2014: Színház és művészetek Katalóniában – téli reklámfilm

A kampány lényege, hogy a cég megmutassa, támogatják a kultúrát. Az Estrella Damm reklámok minden évben a mediterrán életmódot próbálják bemutatni nekünk. Ebben az évben arra próbáltak rávilágítani, hogy a gasztronómia, a kultúra és a szórakozás kéz a kézben járnak.

2014: The Vaccines Tossa de Mar városában

Ezen a nyáron a The Vaccines játszotta az If you wanna számot. A reklámfilmet Tossa de Mar-ban (Girona provincia) forgatták egy pici strandon, amit csak erre az alkalomra díszítettek fel. A sztori egyszerű: egy baráti társaság egy kis költségvetésű bulit szervez, aminek a vége hatalmas szórakozás lesz.

A filmben különböző művészek tűnnek fel: Zosen Bandido és Mina Hamada graffiti művészek, Yani Alonso festő és szobrász, Amaia Arrazol és Joan Tarragó pedig illusztrátorok.

Ahogy látjátok, a nyári reklámban is a kultúrájé, a művészeké a főszerep.

2015: Stílusváltás Dakota Johnson és Quim Gutierrez főszereplésével egy reklámfilmben, amit Alejandro Amenábar rendezett

A reklámfilm ezúttal nem Katalóniára, hanem a Földközi-tengerre fókuszál. A 2015-ös helyszín Ibiza. A szori egyszerű: Rachel, az újonnan érkezett külföldi, megérkezik a szigetre, ahol új barátokra lel. Csak nyugi! A szürke 50 árnyalata helyett inkább a sör 50 árnyalatáról szól ez a reklám. De nem akarom lelőni a poént, nézzétek meg a filmet.

A főbb szerepekben  Dakota Johnson, Quim Gutierrez (katalán színész) és Natalia Tena (Osha a Trónok harcából) tűnik fel. A zene is nagy szerepet játszik a szpotban. Az Our place Maïa Vidal előadásában egy igazi, hamisítatlan nyári dal, ami tökéletesen kiegészíti a történetet.

2016: A kis dolgok és Jean Reno

A 2016-os reklámfilm premierje június 7-én volt. A történet Mallorcán játszódik, és tele van élettel és érzelmekkel, jobbnál jobb ételekkel. Fő mondanivalója az, hogy az életben leginkább az apró dolgok számítanak. Főszerepben Jean Reno és Laia Costa. A betétdalt Ramon Mirabet énekli. Kell ennél több?

2017: A recept

Nyár elején kijött egy rövid szpot, amelyben két barát Cadaquésben hajózik, miközben a beszélgetés a sörre terelődik. Innentől kezdve egy két lábon járó lexikont kell végighallgatnunk, aki elmeséli az Estrella Damm egész történetét.

A reklámfilm végén feltűnik Laia Costa ais, utalva a tavaly év sikereire.

2017: Az életünk

Az előző film természetesen csak a bemelegítő volt. A nagy durranásban idén Peter Dinklage játszott. 

A dalszöveg, amit hallotok, AronChupa Don´t Fight it (feel it) című száma.

A sztori három helyszínen játszódik: Amszterdamban, Sitgesben és Lloretben. 

A történet főszereplője Amszterdamban él és dolgozik. A kedvenc sorozatát nézi este, mikor váratlan telefonhívás érkezik: a legjobb barátja végre talált egy vevőt a csónakra, ezért főhősünknek haza kell ugrania a hétvégére, hogy aláírja az eladási papírokat. A kisvárosban összefut a volt barátnőjével, és ez emlékek százát szakítja a nyakába.

Az utazástól fáradtan elalszik, de pihenni nem tud. Álmában meglátogatja Chuck Jonhson, a sorozat főszereplője. Segítségével ráébred, hogy a múltat el kell engedni, mert a túlbonyolított gondolatok csak megállítanak. Inkább vágd el a kötelet, és engedj szabad folyást az életnek. 

Ezzel a zárógondolattal búcsúzom tőletek mára. 🙂

Előző cikk11 dolog, amit nem sejtettél Antoni Gaudíról
Következő cikkSzent János éjszakája
gabriela
Sziasztok! Mind sokan közülünk, én is imádok utazni; bár az élet úgy hozta, hogy az utazásnak egy egész különleges formáját próbálhattam ki. Rövidebb-hosszabb ideig új országokba költöztem. Így jutottam el Lengyelországba és Katalóniába, Spanyolországba is. A We love Catalonia célja, hogy a katalán életérzésen keresztül kalauzolva bemutassam nektek ezt a régiót. Kultúra, gasztronómia, utazási tippek, érdekességek. Turistáknak, érdeklődőknek, Katalóniában élőknek. Mindenkinek, aki szeretné megismerni a világnak ezt a szegletét. Neked.
MEGOSZTÁS

HAGYJ ÜZENETET

Kérlek, írd be a hozzászólásod!
Kérlek, írd be a neved