A mai a legvarázslatosabb éjszaka a katalán gyerekek számára

0
129
Olvasók száma
A napkeleti bölcsek érkezése. Credit: catalunyalliure.cat

Január 5-én minden gyermek nagyon izgatott Katalóniában. Tudják, hogy a városukba látogat a három napkeleti bölcs, akik ajándékokat hoznak nekik. Nem csoda, hogy ez a legvarázslatosabb éjszaka az évben.

A régióban minden falu és város utcabállal köszönti a három királyt, amelyről nem hiányozhatnak a fények, a zene, az édességek és a varázslatos hangulat. A legnagyobb díszszemle általában Barcelonában zajlik, ahova a bölcsek (Els Tres Reis Mags) hajón érkeznek. A királyokat közéleti szereplők is üdvözlik, miközben átadják a “varázskulcsot”, amivel az este főszereplői minden otthon ajtaját ki tudják nyitni; és el tudják helyezni az ajándékokat.

De a három napkeleti bölcs annyira varázslatos, hogy bármilyen járművet elvezetnek. Hagyományosan tevén kellene érkezniük, azonban sok helyen lóháton, esetleg autóval, motorkerékpáron vagy helikopterrel érkeznek. A felvonulás után a család megvacsorázik, majd másnap reggel mindenki ellenőrzni, hogy a királyok jártak-e az otthonukban. A válasz általában igen. A varázslatos lények  még azokról a gyerekekről sem feledkeznek meg, akik esetleg kórházban töltik az ünnepeket. Az ajándékokat mindig január 5-én éjjel helyezik el a karácsonyfák alatt, így a gyerekek másnap reggel az ajándékok kicsomagolásával kezdhetik a napot. A gyerekek már hetekkel ezen nap előtt megírják a leveleiket a királyoknak, amelyekben leírják, mennyire jól viselkedtek az elmúlt évben ahogy azt is, mit szeretnének ajándékba kapni.

A bibliai hagyomány

Menyhért, Gáspár és Boldizsár, azaz a három napkeleti bölcs, a csillagot követve január 5-én ért Betlehembe, hogy megajándékozzák az újszülött Jézus Krisztust. Miután megtalálták, mindannyian szimbolikus ajándékokat adtak a kisdednek: aranyat, tömjént és mirhát. Ezt mindannyian tudjuk. A hagyomány azonban azt is mondja, hogy úton hazafelé minden kisgyermeket megajándékoztak. 

Forrás: wikimedia.commons.org

 

Játékok és sütemények

Ezekben a napokban a játéküzleteknek hatalmas lehetőségük nyílik arra, hogy  eladják a raktáron ragadt játékokat. Statisztikák szerint a családok átlagosan 135 € költenek minden gyerekre. A jelenlegi gazdasági helyzetnek köszönhetően a szülők jobban meggondolják, mire költenek, ezért csak egy vagy két ajándékot vesznek, ezek azonban nagyon jó minőségűek.

Ezekben a napokban azonban a cukrászok is nagyon elfoglaltak. A hagyományos “tortell de reis” egy katalán sütemény, amit a családok január 6-án fogyasztanak. A családok átalgosan 18 € és 30 € között költenek az édességre.

legvarázslatosabb éjszaka
A hagyományos sütemény. Credit: Rafel Miro/Flickr

Forrás itt.

Előző cikkKarácsony Katalóniában: ahol a gyerekek addig verik a farönköt, amíg az ajándékot nem kakil
Következő cikkAmikor a hagyma nemzetközi jelenséggé válik
gabriela
Sziasztok! Mind sokan közülünk, én is imádok utazni; bár az élet úgy hozta, hogy az utazásnak egy egész különleges formáját próbálhattam ki. Rövidebb-hosszabb ideig új országokba költöztem. Így jutottam el Lengyelországba és Katalóniába, Spanyolországba is. A We love Catalonia célja, hogy a katalán életérzésen keresztül kalauzolva bemutassam nektek ezt a régiót. Kultúra, gasztronómia, utazási tippek, érdekességek. Turistáknak, érdeklődőknek, Katalóniában élőknek. Mindenkinek, aki szeretné megismerni a világnak ezt a szegletét. Neked.
MEGOSZTÁS

HAGYJ ÜZENETET

Kérlek, írd be a hozzászólásod!
Kérlek, írd be a neved