Amit a Wikipédia nem árul el a Sau-víztározóról

0
179
Olvasók száma
Sau-víztározó

A Sau-víztározó meglehetősen híres kirándulóhely a környékünkön, mégis nagyon kevés információt találtam róla az interneten. Az Instagramon látott fotók miatt került fel a bakancslistámra, és április végén el is látogattunk ide.

Ma pedig megpróbálom összegezni, amit láttunk. Remélem, hogy ez a bejegyzés megkönnyíti az információszerzést amennyiben úgy döntesz, te is ellátogatsz ide.

Mi ez valójában?

Jó, hogy kérdezed. Sant Romà egy kb. ezer éves falu, amely helyén 1962-ben egy víztározót alakítottak ki.

Sau-víztározó

Sau-víztározó

A Sau-víztározó a Ter folyón található gát miatt került kialakításra a Guilleries hegység lábánál, Vilanova de Sau önkormányzatában.

A tározó hossza 17 km, szélessége 3 km, maximális befogadóképessége 151,3 hm³.

Láttam már víztározót, mitől olyan érdekes ez?

Mivel az emberek kénytelenek voltak elhagyni az otthonukat, mindent megtettek azért, hogy a lehető legtöbb “kincset” megmentsék: beleértve a temetőben nyugvó hallotaikat.
Amint azt előre jelezték, a víz elárasztotta San Romà de Sau-t, és teljesen elrejtette az épületeket. Azonban, amikor a víz szintje csökken, a kísérteties falu kiemelkedik a vízből.
Bár magas vízálláskor csak a régi templom tornyának a tetejét látni, ez jól kivehető még a környező dombokról is. Száraz időszakban már teljesen más a helyzet: ekkor ugyanis a templom mellett a város más romjai, az üres temető és más épületek alapjai is felszínre kerülnek – a turisták nagy örömére.

Sau-víztározó

Sau-víztározó

Ha szeretsz napozni, túrázni, kajakozni, vagy halászni, akkor megéri ellátogatni ide.

Mi kb. egy órát töltöttünk a parton. Miután elmúlt a kezdeti lelkesédem, és letettem a fényképezőgépem, megpróbáltam magamba szívni a hely varázsát. Tudjátok, amolyan mindfullness tréninget tartani: elmerülni a csendben, és a pillanatra koncentrálni. Érezni a szellőt a bőrömön, miközben nézem a toronyban mozdulatlanul álló harangot … megfizethetetlen élmény volt.

Sau-víztározó

Elmerengtem, vajon hány család élt itt 1025. óta (ebből az évből van az első írásos emlék). Vajon milyen lehetett a falut körülölelő természet ebben az időszakban? Vajon mennyire változtatta meg a látképet az erózió?

Meggyőztél. Hogy jutok el ide?

Mindenképpen bérelj autót, anélkül nagyon nehéz dolgod lesz. Vic városábol indulj Vilanova de Sau irányába. Elhagyva a falut, kövesd az Embassament de Sau jelzést (N-141 D). Átkelve a gáton fordulj balra a La Riba felé vezető útra. Mnej végig ezen az úton, amíg el nem éred a yachtklubot, ahonnan a víztározó vízszintjétől függően már láthatóvá válik a templom.

Forrás itt, itt, itt és itt.

Előző cikk6 ok, hogy Tarragonába látogass
Következő cikkMit csináljunk esőben Barcelonában
gabriela
Sziasztok! Mind sokan közülünk, én is imádok utazni; bár az élet úgy hozta, hogy az utazásnak egy egész különleges formáját próbálhattam ki. Rövidebb-hosszabb ideig új országokba költöztem. Így jutottam el Lengyelországba és Katalóniába, Spanyolországba is. A We love Catalonia célja, hogy a katalán életérzésen keresztül kalauzolva bemutassam nektek ezt a régiót. Kultúra, gasztronómia, utazási tippek, érdekességek. Turistáknak, érdeklődőknek, Katalóniában élőknek. Mindenkinek, aki szeretné megismerni a világnak ezt a szegletét. Neked.
MEGOSZTÁS

HAGYJ ÜZENETET

Kérlek, írd be a hozzászólásod!
Kérlek, írd be a neved