Az én Barcelonám

0
422
Olvasók száma
Az én Barcelonám

Barcelonát senkinek sem kell bemutatni. Különleges kisugárzású hely, amely minden látogatás alkalmával elvarázsol.

Ki nem állhatom a szmogot, a koszos utcákat, a tömeget … mégis, amikor ott vagyok csak a napfényre és a boldogságra tudok koncentrálni. Azt hiszem, hasonlóan érezhet Kaprinyák Nikolett, a Mert utazni jó, utazni érdemes … blog szerzője is. Az ő beszámolója következik most.


Szerencsésnek érzem magam, hogy többször is eljutottam Barcelonába, és soha nem volt olyan látogatás, amelyről ne élményekkel gazdagon tértem volna haza. Legutóbb két éve, 2016-ban jártam Katalónia fővárosában és bár sok új helyet is felfedeztem, a rég nem látott kedvenceket is muszáj volt újra felkeresni.

Camp Nou

A Camp Nou az egyik kedvenc helyem Barcelonában, és nem csak a monumentális épület és a gazdag sportmúzeum miatt. Csodálattal tölt el, ahogy a helyiek imádják a klubot és hétvégenként közel 100 ezren szurkolnak a focicsapatnak. Ebből a rajongásból sikerült két éve egy kis ízelítőt is kapnom, akkor nyerte meg a Barcelona a spanyol kupát, én pedig részt vehettem egy rögtönzött ünneplésen. 50 ezer ember gyűlt össze a stadionban, hogy megünnepelje a csapatot. Felejthetetlen élmény volt!

Az én Barcelonám

A másik “kötelező” látnivaló a stadionnál a múzeum, hiszen több magyar játékos is játszott a Barcelonában, akiknek a nevét máig nagy tisztelet övezi. Kocsis, Czibor, Kubala hatalmas sztárok voltak az 50-60-as években, sőt állítólag Kubala miatt kellett nagyobb stadiont építeni, mivel a szurkolók már nem fértek el a korábbi helyen.

Az én Barcelonám

La Boqueria piac

Jól tudom, hogy vannak kisebb és autentikusabb piacok is a városban, én mégis kedvelem a La Rambla sétálóutcából nyíló Boqueria piacot. Szeretek itt nézelődni, smoothie-kat kóstolni, street foodokat kipróbálni annak ellenére is, hogy évről évre egyre nagyobb turistatömeget kell kerülgetni.

Az én BarcelonámAz én Barcelonám

Montjuïc

Nem tehetek róla: rajongok a várakért! Ezért ha van rá lehetőség, a városnézések során próbálok beiktatni egy-egy várlátogatást is. Barcelonában viszont nem is a vár miatt érdemes megmászni a Montjuic hegyet, hanem a pazar kilátásért. A hegyre lehet libegővel menni vagy gyalog, de aki a tömegközlekedést választja, az sem fog csalódni. Mi a 150-es busz mellett döntöttünk és ha olyan helyet láttunk, ami érdekesnek ígérkezett, leszálltunk a buszról és egy következővel mentünk tovább.

Az én Barcelonám

A hegyen számos múzeum található (az MNAC egy jelentős, gazdag szépművészeti múzeum, a Fundació Joan Miró és a CaixaForum pedig a modern, kortárs művészet iránt érdeklődőknek ajánlott), de amiért igazán megéri felmenni, az a hihetetlen panoráma a tengerre és a városra.

Az én Barcelonám

Casa Battló és Casa Milá

Ha Barcelona, akkor Gaudí! Szép a Sagrada Família, csodálatos a Güell park, én mégis inkább a két híres épület, a Casa Batlló és a Casa Milá nagy rajongója vagyok. A híres barcelonai sugárúton, a Passeig de Gracián található házak az 1900-as évek elején épültek és ma a város legszebb épületei között tartják számon ezeket. A Casa Milá Gaudí utolsó lakóháza, melyet egy gazdag textilgyáros, Roger Segimon de Milá megrendelésére tervezett. Ebben az öt emeletes bérházban valósította meg Gaudí leginkább a természet és az építészet összeolvasztását, az eredmény pedig önmagáért beszél. Csodálatos!

Az én Barcelonám

Parc de la Ciutadella és a Cascada-szökőkút

A végére hagytam Barcelona központjának szinte egyetlen zöldterületét, a 30 hektáros Parc de la Ciutadellát, amely az 1888-as világkiállításra épült. Területén található a katalán parlament épülete is. A Parc de la Ciutadella egyik leghíresebb része a Cascada vízesés és szökőkút, amelyet a római Trevi-kút mintájára építettek.

Az én Barcelonám

Amikor legutóbb itt jártam, már jó néhány kilométer volt aznap a lábamban. Jól esett kicsit megpihenni a padokon, nézni a játszó gyerekseregeket és gyönyörködni a Cascada-szökőkút látványában.

***

Hogy mikor jutok el legközelebb Barcelonába, még nem tudom, de alig várom, hogy újra elkápráztasson a város szépségével, különleges épületeivel és gazdag történelmével.

Előző cikkEzek a legjobb szuvenírek Katalóniából
gabriela
Sziasztok! Mind sokan közülünk, én is imádok utazni; bár az élet úgy hozta, hogy az utazásnak egy egész különleges formáját próbálhattam ki. Rövidebb-hosszabb ideig új országokba költöztem. Így jutottam el Lengyelországba és Katalóniába, Spanyolországba is. A We love Catalonia célja, hogy a katalán életérzésen keresztül kalauzolva bemutassam nektek ezt a régiót. Kultúra, gasztronómia, utazási tippek, érdekességek. Turistáknak, érdeklődőknek, Katalóniában élőknek. Mindenkinek, aki szeretné megismerni a világnak ezt a szegletét. Neked.
MEGOSZTÁS

HAGYJ ÜZENETET

Kérlek, írd be a hozzászólásod!
Kérlek, írd be a neved