Cap Roig, a nyugalom szigete

0
280
Olvasók száma
Cap Roig botanikus kert

Tegnap régi fotókat nézegettem, és felidézve pár gyönyörű emléket a múltból, úgy döntöttem, megmutatom nektek a Cap Roig botanikus kertet.

Rajongok a botanikus kertekért. Egyrészt imádok csodás növényekben és virágokban gyönyörködni, másrészt imádok sétálni; a botanikus kertek pedig szépen ötvözik ezt a két dolgot. Tudom, sétálni az erdőben is lehet – szoktam is -, de egy botanikus kertben különböző éghajlathoz szokott növényeket ismerhetünk meg, és nekem ez nagyon bejön.

Egy angol arisztokrata öröksége

Hiszitek vagy sem, ez a kert régen magántulajdon volt. A története 1927-ben kezdődött, amikor a cár egykori ezredese, Nicolai Woevodsky és szerelme, Dorothy Webster (egy angol arisztokrata) egy mediterrán paradicsomot kerestek, ahol letelepedhettek. Álomotthonukat Calella de Palafrugell közelében találták meg, és a Cap Roig sziklán felépítették a kastélyukat, amelyben életük végéig éltek (sőt, itt is vannak eltemetve). Az épületet egy idilli botanikus kert veszi körül, amit manapság a mediterrán térség legfontosabb botanikus kertjei között tartanak számon.

Cap Roig botanikus kert

Nicolai maga tervezte a kastélyt, amihez az ihletet a poblet-i monostor adta. Az Orosz Ház (így nevezték a katalánok a tulajdonos számazása miatt) építése 44 évig tartott. Mégis, a hely varázsát Dorothy-nak köszönhetjük. Ő és a régióból származó kertészek feladata volt előkészíteni a 7 hektáros földterületet, hogy az végül több mint 500 mediterrán, szubtrópusi és trópusi növény otthonává válljon.

Cap Roig botanikus kert

This slideshow requires JavaScript.

A pár halála után a birtok a Fundació Caixa Girona-ra, majd a la Caixa Alapítványra szállt, amely kortárs művészek szoborkertjévé változtatta a kertet. Olyan művészek műveit tekinthetitek itt meg mint Jorge Oteiza, Jaume Plensa és Xavier Corberó. Emellett, minden nyáron megrendezésre kerül a talán leghírsebb katalán zenei fesztivál: a Cap Roig Fesztivál.

A botanikus kert jelene

A kert területe az idők során 17 hektárra bővült, és jelenleg kb. 1000 fajnak ad otthont.
Mi még 2013-ban látogattunk el ide, de azóta egy piknik-zónát is kiépítettek a látogatók számára. Sőt, a diákok és a családok már idegenvezetőt is kérhetnek. Ezek a túrák két részből állnak: vezetett séta a kertben és gyakorlati óra a laboratóriumban. Bővebb infót erről itt olvashatsz.

Ha fürdőzni és napozni is szeretnél, semmi gond. Ereszkedj le a Massoni-öbölbe, ahova Dorothy járt fürödni és napozni. A helyiek ma úgy emlegetik ezt a helyet, hogy La Banyera de la Rusa (“az orosz fürdője”).

Mi a helyzet a belépőkkel?

Az egyéni belépő ára 7 €. 16 év alatt a belépés ingyenes.

A Cap Roig Fesztivál

A fesztivál idén 18. alkalommal kerül megrendezésre olyan nemzetközileg elismert művészekkel, mint Andrea Bocelli és Sting. A fellépők névsorát a videóban nézhetitek meg. Jegyeket itt tudtok vásárolni.

Ha jártatok már itt, mondjátok el, nektek tetszett-e a botanikus kert.

Előző cikkTemps de Flors 2018
Következő cikkEzek a legjobb szuvenírek Katalóniából
gabriela
Sziasztok! Mind sokan közülünk, én is imádok utazni; bár az élet úgy hozta, hogy az utazásnak egy egész különleges formáját próbálhattam ki. Rövidebb-hosszabb ideig új országokba költöztem. Így jutottam el Lengyelországba és Katalóniába, Spanyolországba is. A We love Catalonia célja, hogy a katalán életérzésen keresztül kalauzolva bemutassam nektek ezt a régiót. Kultúra, gasztronómia, utazási tippek, érdekességek. Turistáknak, érdeklődőknek, Katalóniában élőknek. Mindenkinek, aki szeretné megismerni a világnak ezt a szegletét. Neked.
MEGOSZTÁS

HAGYJ ÜZENETET

Kérlek, írd be a hozzászólásod!
Kérlek, írd be a neved