Ezek a legjobb szuvenírek Katalóniából

0
429
Olvasók száma

Több hónapja tervezem egy olyan bejegyzés megírását, amiben összegyűjtöm mit érdemes megvenni egy katalán utazás alatt, hogy az aztán évekig (vagy akár csak egy jó vacsora erejéig) felelevenítse az itt töltött boldog perceket.

Bár úgy gondolom, nincs butyuta szuvenír; azok, akik az elmúlt években mexikó-i sombreróval tértek haza Barcelonából, azért rendesen melléfogtak …

Katalónia valójában rengeteg nagyszerű ajándékot kínál mindenkinek, aki szeretné megörökíteni és hazavinni a helyi kultúra egy szeletét. A következő lista a teljesség igénye nélkül készült.

Erős fogazattal rendelkezőknek: kézműves turrón

Ez a mogyorós édesség – mi úgy mondanánk, nugát – széles körben elterjedt, és Katalóniában rengeteg műhely van, ahol elsőosztályú terméket vehetünk viszonylag olcsón. Mondhatjuk, hogy a turrón-nak valójában két fajtája van: egy puha, könnyed, karamellizált változat és egy keményebb, nagy darab dióféléket tartalmazó. Ezen belül rengeteg nugát létezik diófélék fajtájától, a karamell és a cukor mennyiségétől függően. A legtöbb üzletben azonban találsz ajándékdobozokat, amikben több turrón található. Ez tökéletes kóstolót biztosít a család és a barátok számára.

szuvenírek Katalóniából

A hosszú sétákat kedvelőknek: egy pár espadrilles

Úgy vettem észre, hogy tavaly nyár óta több fast fashion márka is piacra dobta a saját espadrilles cipőjét, amelyek rengeteg műanyag felhasználásával készülnek. Ha te is szereted a könnyű nyári cipőket, nem árt ha tudod, hogy az espadrilles cipőket évszázadok óta viselik a katalánok és a valenciaiak, és a régiók kultúrájának és folklórjának fontos részét képezik. Az espadrilla név az “esparto” szóból ered: ez a megnevezése annak a kemény mediterrán fűnek, amiből a cipő talpát készítik. Számos különböző modell létezik: zárt vagy nyitott, fűzős, bokán megkötős … és rengeteg színből tudsz válogatni.

Még ma is rengeteg nagy múltra visszatekintő családi vállakozás létezik, akik kézzel varrják ezeket a lábbeliket. Barcelonában a legismertebb talán a La Manual Alpargatera, ahol Salvador Dalí mellett olyan hírességek is megfordultak, mint Tyra Banks, Jack Nicholsonn, Michael Douglas, Jane Moreau, Penélope Cruz, és Julianne Moore.

A vállalkozás online üzlete 2018. nyarán indul majd.

szuvenírek Katalóniából

Brunch-hoz: egy üveg vermut

Ez a régi időket idéző ital manapság újra reneszánszát éli Katalóniában. Jellemzően a vasárnapi ebéd előtt – délben – fogyasztják; kísérőnek pedig olívabogyót, konzerv tengeri herkentyűket és chipszet fogyasztanak. Jó minőségű vermutot könnyen találsz az élelmiszerüzletekben.

szuvenírek Katalóniából

Focirajongóknak: személyreszabott FC Barcelona póló

Sportrajongó van a családban? Nagyszerű! Vegyél neki személyreszabott FC Barcelona pólót, amin a nevük vagy a becenevük szerepel. Barcelonában három hivatalos üzlet van, ahol mindezt megrendelheted; és a nap folyamán el is készítik azt neked.

Ha ez nem fér bele a büdzsédbe, válassz egy pólót a kedvenc játékosod nevével.A pólók minden méretben kaphatók- gyerekek és felnőttek számára is – így biztos megtalálod a megfelelőt.

szuvenírek Katalóniából

Ha mégsem rajongsz a pólókért, rengeteg más ajándéktárgy vár a kedvenc focicsapatod színeiben.

A stílusos barátnőknek és haveroknak: egy helyi dizájnertől vásárolt darab

Bár Barcelona már rég felkerült a divatvilág térképére, a kisebb városok (például Girona) is rengeteg helyi dizájnerrel büszkélkednek. Keress rájuk az interneten, majd keresd fel az üzletüket. Garantálom, hogy nem fogsz csalódni: legyen szó ékszerekről, ruhadarabokról, vagy lakberendezési tárgyakról.

Nagy kedvencem a Joid´Art.

szuvenírek Katalóniából

Desszert mellé: Cava

Bár korántsem olyan közismert mint a francia champagne, a katalán cava ugyanolyan szigorú szabványoknak felel meg, mint a francia unokatestvére. Hál´istennek, a borászok körében is egyre közismertebb.

Számomra a legízletesebb a Brut Nature, ami hozzáadott cukor nélkül készül. Jó minőségű cava-t már találunk 15 € alatt is; érdemes kipróbálni.

szuvenírek Katalóniából

Viccmestereknek: Caganer figura

Mert mi is dobhatná fel jobban a hangulatot Szenteste, mint egy kakiló Darth Vader figura a karácsonyfa alatt?

Viccet félretéve: ez talán a legkülönösebb katalán karácsonyi hagyomány. Képzelj el egy apró porcelánfigurát, ami behajlított térddel és lehúzott nadrággal pózol, miközben épp … hát igen … kakil.

A caganer az emberek közti egyenlőséget szimbolizálja. Megmutatja, hogy a természet egyaránt “hív” mindenkit kortól, nemtől és vagyontól függetlenül. A figura minden betlehem fontos része, ezért karácsony előtt a piacok roskadásig megtelnek velük.

szuvenírek Katalóniából

A modern idők modern vicceket kívánnak, így a hagyományos parasztsapkás caganer mellett megtalálhatod az aktuális hírességeket is: Messi, Barack Obama vagy épp Darh Vader nem hiányozhat a sorból.

Most rajtad a sor! Mondd el, te milyen szuvernírrel tértél haza Katalóniából!

Előző cikkCap Roig, a nyugalom szigete
Következő cikkAz én Barcelonám
gabriela
Sziasztok! Mind sokan közülünk, én is imádok utazni; bár az élet úgy hozta, hogy az utazásnak egy egész különleges formáját próbálhattam ki. Rövidebb-hosszabb ideig új országokba költöztem. Így jutottam el Lengyelországba és Katalóniába, Spanyolországba is. A We love Catalonia célja, hogy a katalán életérzésen keresztül kalauzolva bemutassam nektek ezt a régiót. Kultúra, gasztronómia, utazási tippek, érdekességek. Turistáknak, érdeklődőknek, Katalóniában élőknek. Mindenkinek, aki szeretné megismerni a világnak ezt a szegletét. Neked.
MEGOSZTÁS

HAGYJ ÜZENETET

Kérlek, írd be a hozzászólásod!
Kérlek, írd be a neved