Hogyan rendeljek kávét Katalóniában? 

0
321
Olvasók száma
Hogyan rendeljek kávét Katalóniában
Forrás: pexels.com

A kávé világnapján most beszéljünk arról, hogyan érdemes kávét rendelni a nyaralás alatt úgy, hogy azt kapjátok, amire valóban vágytok.

Be kell vallanom, én idáig életemben háromszor kóstoltam kávét. Az első alkalommal még otthon. Valamilyen nagyon jó minőségű guatemalai bio-kávé volt. Khm! A második alkalommal Krakkóban próbálkoztam. Ez egy 100 %-os arabica volt csokoládé ízesítéssel. Khm! Maradjunk annyiban, hogy ez a két alkalom annyira szörnyű emlékeket hagyott bennem, hogy egy milánói kiruccanás kellett ahhoz, hogy megpróbálkozzak a harmadik alkalommal. Természetesen két év kihagyás után. A harmadik egy lepusztult bisztróban készített cappuccino volt, ami inkább hasonlított egy megnevezhetetlen, felfoghatatlan csodás nedűre, mint kávéra. 😀 Talán nem is csoda, hiszen Milánó a cappuccino hazája (legalábbis novio szerint).

De nem szoktam rá a kávéra. Azóta is hősiesen kerülöm. Nem úgy a családagjaim, barátaim és ismerőseim.

A probléma (értsd: a megfelelő kávé rendelése) azonban kézzel fogható.

Otthon ugyanis már megszoktuk, hogy ha presszó kávét kérünk, azonnal kapjuk a kicsi csészét, amihez automatikusan jár a tej és egy pohár tiszta víz. Azt már kevesen tudják, hogy a vizet a nem a kávé után, hanem előtte kellene meginni. Ez szolgál ugyanis arra, hogy kitisztítsuk a szánkat, mielőtt megízlelnénk a fekete nedűt.

Katalóniában viszont, midezt elfelejthetitek. Ha presszót kértek, a pincér nem fogja érteni, mit akartok. Miért?

Egyszerűen azért, mert az eszpresszó (vagy presszó) kifejezés itt gyűjtőnév. Alkoholmentes, forró kávét takar, amelynek több fajtája létezik.

Így ha a pincérnek azt mondod, „Eszpresszót kérek“, nem fogja tudni, hogy a lehetséges 8 variáció közül éppen milyen nedűre szomjazol. És valahogy így fog rád nézni:

via GIPHY

Vegyük ezért sorra, milyen kávét rendelhetsz, hogy a megfelelő ital kerüljön az asztalodra. 😉

Café (vagy cafè curt – Ejtsd: kafé kurt)

Ez majdnem az, amit otthon presszónak hívunk. Majdnem, ugyanis ezen kávéfajta olasz megfelelője a ristretto. A kávé intenzív ízét az adja meg, hogy a frissen őrölt kávéhoz 30 ml vizet adnak.

Hogyan rendeljek kávét Katalóniában
Forrás: pexels.com

Cafè tallat (Ejtsd: kafé talat. A lényeg a lágy “L” hang)

A vágott kávé kifejezetten elterjedt az Ibériai félszigeten. Talán úgy tudom a legjobban körülírni, ha azt mondom: presszó kávé mennyisége egy kevés tejjel felöntve. A katalán országokban ezt az italt üvegpohárban szolgálják fel. Leginkább az étkezések között fogyasztják.

Hogyan rendeljek kávét Katalóniában
Forrás: Charles Haynes/Flickr

Caputxino italià (Ejtsd: kapucsino itáliá)

A recept nagyon egyszerű: 40 ml eszpresszó, 40 ml tej, 40 ml tejhab és kevés kakaópor a hab tetején. Ki ne hagyjátok.

Forrás: pexels.com

Cafè amb llet (Ejtsd: kafé am let. A lényeg itt is a lágy “L” hang)

Szabad fordításban mondhatnám, hogy ez a tejeskávé. Valójában 50 ml eszpresszó és 130 ml tej keveréke, amit hab nélkül szolgálnak fel nagy csészében. Ezt a fajta kávét leginkább a nagy étkezések (ebéd vagy vacsora) után isszák a helyiek.

Hogyan rendeljek kávét Katalóniában
Forrás: pexels. com

Cafè americà (Ejtsd: kafé ameriká)

Eszpresszó dupla mennyiségű vízzel. Tej és hab nélkül.

Forrás: David Joyce/Flickr

Cafè amb gel (Ejtsd: kafé am zsel)

A kávé egy speciális elkészítése, amit tavasszal és nyáron fogyaszthattok. A lényege, hogy a forró kávéhoz egy üvegpohárban jégkockákat szolgálnak fel. A hő megolvasztja a kávéhoz adott jégkockákat, aminek hatására a kávé frissítő itallá alakul át. Sőt, Valenciában még egy szelet citromot is kaptok a kávéhoz. 😉

Forrás: jgbarGaBFaR7660ah/Flickr

Cafè tacat (Ejtsd: kafé takat)

Az olasz macchiato katalán megfelelője. Ez azt jelenti, hogy egy kisebb csésze kávéba egy csepp tejet öntenek.

Forrás: como coffee and more/Flickr

Soldat (ejtsd: zoldat)

Más néven a katona. Erős fekete kávé szódával, cukorral és jéggel.

Figyelem, mindezek kaphatók koffeinmentes változatban is! 

Na jó, ennyi kép láttán nem bírom tovább. Délután muszáj lesz meglátogatnom a kedvenc kávézómat. ​

 
Előző cikk7 dolog, amit mindenképpen tudnod kell a katalán nyelvről
Következő cikkMit csináljak Cadaquésben? 24 óra Katalónia legkeletibb csücskében
gabriela
Sziasztok! Mind sokan közülünk, én is imádok utazni; bár az élet úgy hozta, hogy az utazásnak egy egész különleges formáját próbálhattam ki. Rövidebb-hosszabb ideig új országokba költöztem. Így jutottam el Lengyelországba és Katalóniába, Spanyolországba is. A We love Catalonia célja, hogy a katalán életérzésen keresztül kalauzolva bemutassam nektek ezt a régiót. Kultúra, gasztronómia, utazási tippek, érdekességek. Turistáknak, érdeklődőknek, Katalóniában élőknek. Mindenkinek, aki szeretné megismerni a világnak ezt a szegletét. Neked.
MEGOSZTÁS

HAGYJ ÜZENETET

Kérlek, írd be a hozzászólásod!
Kérlek, írd be a neved